»

Monday, April 29, 2013

Tak Ku Sangka Tak Ku Duga

PART 1

Assalamualaikum.. 
Dah lame rasenye aku xupdate blog ni.. bersawang-sawang dah.. nasib lah xde spider berkeliaran...Ok lah.. setelah sekian lama tidak menaip akhirnye terpakse menekadkan diri jugak utk menaip semula atas permintaan orang ramai.. Ok, nak dijadikan cerita aku ade kenal seorang kakak ni nama dia
Dia yang berpurdah tu ye...

Umur akak ni 29 tahun asal dari Muar, Johor. Aku kenal dia ditempat keje lame aku, kt seksyen7 Bandar Baru Bangi (xboleh mention name) dia masuk sebulan lewat sikit dr aku.. Ok skip la disini ye macam panjang sangat pulak kalau nak cerita.. aku kenal dia hampir setahun.. Dia baik, ok la, alim pun alim, solat tak pernah tinggal, hari2 mengaji.. tudung labuh.. suara lemah lembut gemalai.. perghhh! HAHAHA! so mmg dia pun baik dengan aku, suka belanja aku, dan suke ikut aku kemana-mana.. klau aku xde duit nak makan, memang dia la yang tanggung makan minum aku, aku xmintak n xnk pun tp dia baik hati sangat.. dia cerita family dia ni kaya. Abah dia kontraktor gred A. Dia ade kakak kat Jerman, adk beradik dia 6 orang dan dia anak perempuan bongsu dan ade adk laki sorang.. katanya... Nak dijadikan cerita dia pernah berkawan dengan  Fitri Haris (Ex UNIC)
Macam2 dia cite pasal retiss sorang ni.. malas aku nak cerita balik.. aku pun layan kan je laa.. lepas tu dia kate dia kena buang keluarga sebab duit family dia simpan untuk dia dari kecik sampai besar n dia habiskan duit tu semua kat Fitri tu. Katanya.... Tibe-tibe suatu hari dia cakap ayah dia da maafkan dia, sebab aku?? Wahhh..!! sebab aku tu.. HAHAHA!! sebab aku dah ajar anak dia cara hidup susah.. kononnya.... Dia terkejut tgk cara aku hidup.. barang dapur xcukup tapi aku masih boleh jadikan makanan dan aku boleh hidup sebulan dengan duit RM1 je.. dia macam pelik la mcm mane aku boleh tahan.. aku pulak kata yang aku ni mmg da biasa hidup susah sejak kecik., so aku xheran.. time aku belaja kat poly dulu pun aku mmg susah, kawan2 smua cucuk duit mak ayah deorg bg ratusan aku pulak cucuk2 rm10 atau RM20 je.. tapi aku boleh hidup jugak.. so dia mcm terkesan sekejap.. katanyaaaa... Lepas tu kononnye dia kate ayah dia suruh balik, mintak bawak aku balik Johor Bahru sekali., dia kata ayah dia offer aku keje dengan company dia, Syarikat maju ape bende ntah name.. kononnye nak bagi aku gaji RM2600 sebulan dengan berjanjikan nk bagi aku kereta Honda City (tapi bulan-bulan aku la bayar)

dan rumah sewa secare PERCUMA..

 Wahhh!! Free tuuu!!!
(masuk jamban nak berak pun kena bayar ni free plak) Dahsyat!! sejak tu hari2 dia kata ayah dia call je, aku pun dengar la dia cerita pasal hal tu kat tepon.. pastu nak dijadikan cerita lagi dia kata dia tengah berkawan dengan Adi Akmal Sehrom wartawan tv Alhijrah
dan salah seorang kumpulan nasyid kumpulan Devotees..
Wahhh semua nak retiss je.. ambik laa... ambik laaa... so aku mase tu layan kan je la.. tak kan la dia nak tipu pulak dah dia kata dia nak berkahwin dengan Adi Akmal tu pada bulan 6 ni.. Opss! lupa pulak.. dia kata, dia kenal adi melalui family.. ayah dia bisnes, ayah Adi pun bisnes, so kira dia nak sampaikan yg deorang bercinta atas dasar bisnes la.. hari2 mereka bergayut lepas Adi habis baca berita (cett!) nampak la setiap kali orang call kuar nama Adi n gambar Adi, kteorg pun percaya je laaa.. pongpangpongpang (bunyi bunga api).. Pada suatu hari..... di (Akademi Darul Huffaz, Kajang (tempat keje aku seblum ni, skrg aku kat Akademi Darul Huffaz Putrajayapetang sabtu dalam bulan lepas, aku tengah on9 dengan kak aty (nama panggilan dia tu) tibe-tibe dia pakai purdah turun bawah.. pastu dia naik, tengok2 dia bawa kfc dua set.. aku pun terkejut la, turun xcakap tibe tibe naik bawak kfc.. bila pulak dia buat kfc delivery ni.. pastu aku tanya sape bagi. dia cakap Adi Akamal Sehrom belanja, sebab dia kate teringin nak makan kfc, tu yg adi belanja siap belanja aku sekali tuu... (rezeki jangan ditolak) sambil2 makan dia bercerita tanpa aku bertanya "Tadi adi ade show kat ukm, pastu sy cakap teringin makan kfc, tu yg dia dtg singgah anta jap.." kak aty kate adi datang dengan Shauqi (salah seorang ahli devotees) Dia cakap ramai orang tgk dia, yela dengan retiss kan mesti la org terpegun.. sampai dia cerita Shauqi dalam kereta bukak tingkap keluar kepala., semata-mata nak dengar dia dengan Adi sembang.. lepas tu dia cakap lagi makcik kat kedai sebelah tengah pegang baldi teros tercengang tengok Adi xterkelip-kelip mata.. (yelaa tu) sambil makan dia bercerita lagi, "Tengok, Adi tahu sy tak makan pedas n minum ais" aku pun sambil on9 layan kan je laa kata-katanya.. Tibe-tibe tengah aku syok2 on9 ade sorang mamat ni chat dengan aku.. "Salam..awak xde makan petang saya yang belanja" aku dengan blur-blur makin blur.. rupenya kfc tu mamat tu yg belanja ke... yg dia sembang tu dia kencing aku semata-mata.. hampehhhh! aku pun termenung kejap.. hati da berdebar-debar teros aku bukak facebook kak aty., aku ade email n pasword dia..
Hanan Sajeedah 
nama facebook dia, aku la yang buatkan, sebelum ni nama dia Hamna Humairaa.. sekali aku tengok inbox dia, dia tengah chat dengan mamat tu.. dia minta tolong belikan kfc pastu dia kata nak bayar sebab dia kata teringin sangat nak makan.. hati aku da berdebar time tu lepas tu aku baca lagi dia minta mamat tu beli ayam  yg xpedas n air milo xnak ais.. mende ntah.. Adi la sangat.. adi pun ntah sudi ke x nak datang sini hantar kfc kt dia semata-mata, ingat dia xde keje lain ke..?? aku pun takut je rase.. kot2 la aku kawan dengan orang gler ke kan (jahat betol aku ni) aku siasat lagi sorang2, aku mmg suke menyiast2 ni.. Al-maklum la nak jadi Detektif Conan terjadi Detektif Konon..HAHAHA..! setelah siasatan dibuat rupa-rupanya dah lama dia buat keje ni.. haishhhh..!! aku pun siap nak dapatkan bukti lagi.. aku tanya la "Abang" Adi ni sendiri.. (cet abang) hahaha! ehem2..!

Perghhh! memang betol2 dia mereka-reka cerita!! mati-mati aku ingat selama ni dia text n gayut dengan Adi.. rupanya dia tengah berkawan dengan duda (xtaw anak berapa) tapi dalam fon dia save name Adi Akmal n letak gambar Adi Akmal (MOTIF???) aku pun rilex je dulu.. aku layan kan je dia... nak dekat sebulan lebih  jugak la aku layan dia punya emosi yg xberapa nak stabil tu.. memang terlalu banyak dia tipu aku selama ni.. semua gara-gara sebab dia kuat baca NOVEL.. 
Haaa ni semua separuh novel2 dia.. baru separuh ade banyak lagi taw.. sebabkan kuat bernovel dia pun berangan-angann nak jadi heroin dalam Novel-novel tersebut sampai dia telah mencipta novel sendiri.. Suatu malam aku rase tension gler, so aku buat keputusan nak bincang dengan kakak-kakak tempat keje lama aku.. aku ajak deorang kuar lepak kat jambatan Putrajaya. Bincang punya bincang tengok2 jam pukul1 pagi.. aku kena balik pukul 10.30 malam paling lewat.. tapi xkisah la sbb aku nak settlekan malasalah kan.. tibe-tibe da beberapa hari lepas tu aku bukak lagi facebook dia.. tengok-tengok dia tengah chat dengan parents tempat lama kteorang keje pulak..

Boleh dia buruk-burukkan aku?? Ntah zaman kegemilangan keberapa pulak pihak atasan panggil dia.. Perghhh! masa tu aku dah hot and cold daa... Sakit pulak hati kita ni..!! nak taw motif dia ape?? Dia nak buruk2kan aku sbb dia dah taw yg aku dah taw banyak rahsia dia, so dia reka2 la cerita macam2 biar lepas ni kalau aku cerita pasal dia kat orang, orang tak caya aku.. Elehhhh...kisah pulak aku..?? Dah la tu, ttbe petang tu dia belikan aku maggi 3 bungkus.. Asam laksa, Kari, n Megi Goreng berserta susu n milo.. dia cakap utk aku buat makan kat Putrajaya kalau xde makanan nanti.. (konon ambik berat) aku kata xnak n xpayah susah2..akak makan je la yeee... buat bekalan kt sini.. dia pun mcm muke marah teros naik atas.. (asrama hafizah, nak ngadu ngan warden kat atas la tu) mmg pun! dia cakap aku xberterima kasih langsung dengan dia.. lepas tu aku sabar je.. aku layan ok je.. malam seterusnya aku kat bilik sorang-sorang, dia macam biasa kat asrama hafizah kat atas.. aku dah terlelap dah, ttbe kawan-kawan aku yg aku cerita masalah kak aty kat deorg tu ajak tdo rumah dia.. lepastu aku pegi la teros .. dah dalam kereta baru aku call dia, aku cakap aku tido rmh kakak aku kat putra height.. teros dia call aku.. dia kate knpe? ade ape? buat ape? untuk ape n macam2 laa.. smpai aku kata ade masalah family sikit.. haha.. padahal xde kene mengene pun dgn kakak aku tu.. ttbe kakak aku call dia cakap kak aty call dia.. mak aiii..num fon kakak aku pun dia boleh taw.. hebat2..bila la dia save ntah..dah kakak aku blur time tu..hahaha kantoi.. lepas tu aku pun cerita kat kakak aku n dia pun bersubahat sekali dgn aku.. lepastu kak aty call aku lagi..aku xjawab.. lepas tu dia call kakak yg bawak kete time tu (macam taw2 je aku dgn kakak tu) hehe.. tp xjawab jugak..pastu kak aty call aku balik.. nampak tak dia SANGAT AMBIL BERAT pasal aku..kan?? aku pun jawab.. dia kata "Awak pergi mana sebenarnya.. sy call kakak awak dia tapi dia pun xtaw yg awk nak pegi rumah dia.. berderau jantung akak tahu x,  akak risau takut awk jadi ape2..awk dengan sape sebenarnya.." aku pun cakap xpayah risau laa.. "saya tgh otw nak pegi rmh kakak sy.. ok bye". .tutt..tuttt.... hahaha..jahat kan aku ni?? lepas tu beberapa hari kemudian...... dia bercerita dgn ustazah kat sini a.k.a bos aku, dia buruk2kan aku cakap aku selalu kuar malam balik lewat konon dia risau kalau aku kat Putrajaya nanti selalu keluar jugak, dia xdapat nak jaga aku.. n dia kata aku ni amanah mak ayah aku.. (memang aku ada banyak kali bawak dia balik kampung aku) Tapi ntah sejak bila ntah mak ayah aku bagi amanah kat dia suruh jage aku ntah.. mak ayah aku lagi percaya aku laa dari dia..adoi..!!  Tibe-tibe kak aty masuk kelas aku pastu dekat ngan aku n cerita.. "Aishah..td ustazah jumpe sy, dia tanya awk selalu keluar malam ke.. sy kata keluar  makan dengan kawan je tapi pukul10.30 awk dah balik.. sy rase orang2 atas yg bagitaw ustazah la.." ececehhh... konon nk kate cikgu2 atas yg bgtaw la?? sudah terang lagi bersuluh ustazah kata ko yg cerita kat dia..hahahaha..!! Tapi aku jawab "xla..sy yg bgtaw ustazah sndiri yg sy kuar malam..nape kak??" lepas tu dia teros diam n beredar dengan muka peliknye... Then bila aku bukak fb dia lagi aku tgk dia tgh inbox semalamnya dia ade chat dgn someone pasal aku.. Ishhhh!! suke sangat Popularkan aku la dia ni.. -_-


Buruk-burukkan aku lagi??? haishhhh... xpe-xpe... sabar cah sabar... aku pun rilex je... lama-lama aku dah tak sabar.. aku cuba dapatkan info dari Fitri Haris pulak..
Aku pun susun plan nak pergi PERKID Hulu Langat.. 


Sampai sesat-sesat cari perkid tahu.. (kalau ikutkan hati nak je singgah mandi sg.gabai) HAHA!
ok betulkan niat balik! setelah beberapa kali sesat.. dan beberapa kali tanya orang ramai.. Akhirnya..... jumpa jugak .. Alhmdulillah....

PERKID, Dusun Tua Hulu Langat
Tanya punya tanya.. orang yang kami nak jumpa tu keluar sekejap..so kami di minta tunggu setengah jam.. tunggu punya tunggu..meraka pun balik (Ummi n& Abah selaku Presiden Perkid) akhirnya bermula la sesi soal selidik kami... sebut je nama SITI RODZIAH ATAN ummi terus ketawa..  Dia cakap dia jumpe facebook kak aty nama facebook dia, Hanan Sajeedah n ummi kata hari-hari ummi berdoa semoga orang-orang setempat kerja Siti Rodziah Atan ni jmpe ummi n abah di PERKID.. mereka xnak ade mangsa lain selepas mereka.. dan kami memang didepan mereka masa tu, Alhmdulillah doa mereka termakbul :) sebelum diteruskan cerita silalah klik link di  sini dan baca blog Hafiz Hamidun ni pulak..
Dah bace? lepas tu bace blog  sini pulak .. Ummi yang suruh kami search google SITI RODZIAH ATAN..  aku pun search la.. tibe-tibekeluar gambar ni...!!

dan ini...


Sedih dan berdebar gler!!!!! Tak sangka! orang yg serumah, sebilik, sekatil, sebantal,  sepinggan, n secawan dengan aku selama ni  tipu aku hidup2????
Orang yg aku dah anggap kakak sendiri seorang penipu BESAR???  Mula-mula susah aku tak percaya... Tapi bila ummi n abah yg dah menjaga kak aty selama 8tahun di pemulihan akhlak dulu bercerita baru lah aku sedar dan rupa-rupanya ustaz kata separuh dari pukauan ilmu akak ni da menyerap kat diri aku.. patut la selama ni aku ikut je cakap dia... nak marah tapi xdapat nak sampaikan.. simpan je dalam hati..rupanya dia dah ayat aku dulu... dan bermula la kisah....



To be a continue...







22 comments:

Anonymous said...

Macam drama pula

Anonymous said...

Bila cerita part 2 nak keluar?

Cik Aishah said...

Tunggu.... Hehe, lappy pr0blem..

noor ahmadi said...

X sba nk tgu smbngan kak ecah..klau buat novel ni blh buat drama kt tv ni.hehehehe...x po kak..sba..nsb baik akk sedar sebelom trkono...alhamdulillah...kak selamat dri sft dongki org sebelom melarat ^__________^

Anonymous said...

kene bljr ayt power yg dia pki...hehehe

Anonymous said...

Boleh buat drama kt tv ni

Cik Aishah said...

Haa nk ke berguru dgn dye?nk num f0n x?haha

Cik Aishah said...

Tu laa..klau akak xsiasat n xtaw smua ni msti akak da kne jual kt johor.huk3

Erra Eg said...

ala aisha,asl xabes.....pukauan 2 xabes ag ea...hahahaha...t da ciap gtau..nk tau cte sbno....

Cik Aishah said...

hahahaha! saje nak buat suspen.. (sebenarnye penat menaip) haha.. nnti sy cte ye ape kesudahannye.. sabar ye kak ;p

MizTia said...

kak.. saya belum sempet baca ni.. di bookmark dulu ya..

oya ini blog kalo mau susah ya, follownya juga kak. mungkin ini blog disetting dewasa.. coba di defalut kak..

maap ya kak.. :)

selamat sore.. happy weekend kak.. support.

Cik Aishah said...

ya iya dong...

Mizz Aiza said...

kena berhati2 dengan sesiapa pun.. cara dia menipu macam orang gila pun ada, psiko semacam je..

Cik Aishah said...

Haa kan.. mungkin sebab terlalu tertekan..tu yg jd mcm tuuu

Aida Ismail said...

Gila punya perempuan! Tak sangka betul! Cepat la sambung. Tak sabar nak tau kisah selanjutnya.

Cik Aishah said...

haha..tengah menaip lagi..sabar ye..

ima said...

menakutkan .. tak pernah jumpa lagi orang macam ni ..

Cik Aishah said...

Haa..taw xpe....sangat menakutkan kan,,

Anonymous said...

bila nak kluar sambgnnye..x sbr nk tau pe yg jd lps 2..

Cik Aishah said...

Insya Allah xlame lg, buat mase skrg xdpt update lappy xelok lg, sabar ye..

c said...

masih menunggu citer ni..huhu..cepatla kluar..x sabar sangat

Cik Aishah said...

Hahaha maaf la.. Tak sempat nak taip. Lappy xelok lg. Nk taw meh pm kt fb :-P

Post a Comment